Ilıca Hotel Spa & Wellness Resort
Kuruluşumuz, çevresel duyarlılıkların öncelikli olarak değerlendirilmesi vizyonu ile yola çıkmıştır. Bu bilinç ışığında, personelinden misafirlere kadar olan her sürecin çevresel olarak sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve iyileştirici yönde gelişimini amaç ve ilke olarak benimsemiştir.
Değerli Paydaşlarımız,
Bugünün dünyasında işletmelerin sürdürülebilirliği, hem işletme içi operasyonlarda hem de işletmenin toplum ve çevre ile olan ilişkisinde kritik bir öneme sahiptir. Bizler de, misafir memnuniyetini en üst düzeyde tutarken, aynı zamanda doğal kaynaklarımızın korunmasına, topluma ve çevreye katkıda bulunmaya önem veriyoruz. Sürdürülebilirlik vizyonumuz, sadece bugünün değil, gelecek nesillerin de ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak hareket etmek üzerine kurulu.
Bu rapor, sürdürülebilirlik vizyonumuzun işletme faaliyetlerimizde nasıl yansıdığını ve bu doğrultuda ilerleme kaydettiğimizi göstermektedir. Bu raporda, çevresel etkimizi azaltmak için aldığımız önlemler, topluma katkı sağlamak için gerçekleştirdiğimiz faaliyetler, çalışanlarımızın eğitimi ve farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalarımız ve daha birçok konuda detaylı bilgi sunulmaktadır.
Ancak, sürdürülebilirliğin bir süreç olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle, raporda sunulan bilgilerin yalnızca bir anlık durumu yansıttığını, sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızın devam ettiğini ve gelecekte daha fazla adım atacağımızı vurgulamak isterim.
Sonuç olarak, sürdürülebilirliğin önemini kabul ediyor ve şirketimizin sürdürülebilirliği için çalışmalarımızı sürdüreceğimizi taahhüt ediyoruz. Bu raporun, sürdürülebilirliğin bir parçası olduğu işletme faaliyetlerimizin şeffaflığını artırmak ve paydaşlarımızla iş birliği içinde daha sağlıklı bir dünya için çalışmaya devam etmek için önemli bir araç olduğuna inanıyoruz.
Birlikte sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz.
Ebru Tuğgan
Ebru Tuğgan
Genel Müdür
Ilıca Hotel misafirlerinin konforundan taviz vermeden, su, elektrik, enerji, kimyasal, katı atık miktarlarının kontrol altına alınması, çevreye ve doğal kaynaklara yönelik oluşabilecek zararın en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Sürdürülebilir turizm ilkeleri ışığında aldığımız önlemler ile doğal kaynak kullanımı azaltılmış, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesi ve mümkün ise ortadan kaldırılabilmesi için uygulamalar güncellenmiştir.
Otelimizde kalite, çevre, sağlık, güvenlik, insan hakları, sosyal, kültürel, risk ve kriz yönetimi konularını kapsayan ve sürekli iyileştirmeyi yönlendiren uzun vadeli bir sürdürülebilirlik yönetim sistemi uygulanır. Tesisimiz sistemi açık, şeffaf, profesyonel, güvenilir ve adaletli olarak sürdürülebilirlik esasları sağlamaktadır.
Ilıca Hotel faaliyetleri ile ilgili olarak uluslararası kabul görmüş tüm insan haklarına saygı göstermeyi taahhüt eder ve bu kapsamdaki tüm mevzuat ve sözleşmelere uyum sağlar. Bu doğrultuda tüm misafir ve çalışanlarımızı ırk, renk, cinsiyet, din, görüş, yaş, sosyal ve medeni durum, aile kökeni, fiziksel veya zihinsel engel ayrımı yapılmaksızın eşit olarak değerlendiririz.
Tesisimiz içerisindeki alan ve faaliyetler, operasyonun niteliğine uygun olarak, engelli bireyler tarafından erişilebilir niteliktedir.
Bu kapsamda,tesisimizde engelli personel istihdamını desteklemekteyiz.
Otelimizde engelli misafirlerimiz için özel hazırlanmış 3 oda ve 2 wc bulunmaktadır.
Tesis içerisinde bulunan alanların girişleri tekerlekli sandalyeye uygun genişlikte tasarlanmıştır.
Yürüyüş yolları tekerlekli sandalyeye uygun olup eğimli rampalar mevcuttur.
Asansörlerin genişliği tekerlekli sandalyeler için uygundur.
İhtiyaçlarına uygun 2 tekerlekli sandalye ve ekipmanlar otelimizde yer almaktadır.
Otelimiz personeli, engelli bireylerin konaklamaları sırasında her türlü yardımı sağlamak, ihtiyaçlarını karşılamak için özel hizmet sunmaya hazırdır.
Otelimizde misafir deneyimi sürdürülebilir unsurlar da dahil olmak üzere günümüz şartlarına ve değişen tüketim kültürüne odaklanarak sürekli yenilenmektedir.
Misafir deneyimi analizleri yapılmakta ve aldığımız geri bildirimler dahilinde, yatırımlarımızı misafirlerimizin talep ettiği alanları geliştirmek için yönlendiriyoruz.
Personel lojmanları Ilıca Hotel’ de bu haktan faydalanmak isteyen tüm personelimizin kullanımına açıktır.
Şirketimizde ve otelimizde gerek misafir gerekse personel olarak farklı din, dil, ırk mensupları bulunmaktadır. Temel prensibimiz hiç kimsenin cinsiyet, din, dil ve ırk konularında ayrımcılığa maruz kalmamasıdır. İK departmanı tarafından verilen oryantasyon eğitimlerinde de bu konu anlatılmakta ve personelin benimsemesi sağlanmaktadır. Ayrıca çalışan hakları ve bu konuya verilen önem İK Departmanı tarafından yapılan Oryantasyon eğitimlerinde vurgulanmaktadır.
Değişik vardiyalarda çalışan personelimizin ulaşımını servis araçlarımız ile ücretsiz olarak sağlamaktayız. Çalışma saatlerine göre programı düzenlenen servis araçlarımız İzmir, Alaçatı, Çeşme, Ildır, Çiftlik Köy, Dalyan ve Lojman hattında taşıma yapmaktadır.
Çalışanlarımız için personel yemekhanesinde çıkan tüm yiyecekler ücretsizdir. 14 günlük menüler dâhilinde en az 3 çeşit yemek, salata çeşitleri ve tatlı / meyve sunulmaktadır.
Otelimizde çalışanlarımızın faydalanabildiği Revir bulunmaktadır. Revir de 10:00-19:00 arası hemşiremiz hizmet vermekte ve haftanın belirli günlerinde İşyeri Hekimi’ nden ücretsiz destek almaları sağlanmaktadır.
Çeşitli özel hastaneler ile müdürlerimize tamamlayıcı sağlık sigortası imkanı sağlanmaktadır.
Tüm çalışanlarımız için iş üniformaları ve iş ile ilgili giyilen her türlü giysi ücretsiz olarak temizlenmekte ve steril olarak teslim edilmektedir.
Tesisimizde yıllık eğitim planları doğrultusunda farklı içerikte iç ve dış kaynaklı eğitimler verilmektedir. Bu eğitimler ile personelimizin yetkinliği ve bilgi düzeyinin artırılması amaçlanmaktadır.
Oryantasyon eğitimleri, İşbaşı eğitimleri, İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, İlkyardım eğitimleri, Yangın eğitimleri, Çevre koruma eğitimleri, Enerji verimliliği ve tasarruf eğitimleri, Yönetim sistemi eğitimleri, Kişisel gelişim eğitimleri, Hijyen ve gıda güvenliği eğitimleri, Sürdürülebilir Turizm eğitimleri
Bu kapsamda kurduğumuz Oden Academy platformu aracılığı ile de çalışanlarımız için uygun eğitimlerin kendilerine ulaşmasını ve güncel duyuruları paylaşmayı sağlamaktayız.
Turizm öğrencilerinin çalışma hayatında tecrübe kazanmaları adına staj imkânı sağlamaktayız. Çalışanlarımızı eğitimlerle ve kariyer yönetimi programları ile desteklemekteyiz. Çalışanlarımızı mümkün olduğunca yetiştirerek ihtiyaç duyulan pozisyonları kendi bünyemiz dâhilinde karşılamayı amaç edinmekteyiz.
Çalışanlarımızın öneri ve görüşlerini değerlendirmek amacıyla yılda 1 defa Personel Memnuniyeti Anketi yapılmaktadır. Anket sonuçları titizlikle değerlendirilmekte ve gerekli iyileştirmeler planlanmaktadır.
Her yılsonu, yılın yorgunluğunu atmak, kaynaşmak üzere tüm çalışanların eşleri ile birlikte katıldıkları “Personel Gecesi” düzenlenmektedir.
Her ay “Ayın Personeli seçimi yapılmakta ve kendileri ödüllendirilmektedir.
Her ay doğum günü olan çalışanların doğum günü kutlaması bir parti ile yapılmakta ve pasta kesilmektedir.
Personellerimize ve paydaşlarımıza marka işbirliklerimiz ile avantaj sağlamaktayız.
Ilıca Otel olarak, müşteri memnuniyetini sağlayarak rekabet gücümüzü artırabileceğimize, yer aldığımız pazarlarda çok daha iyi yerlere gelebileceğimize inanıyoruz.
Dünyada saygın olabilmek için çevreye ve insana saygılıyız. Misafirlerimizin konforundan taviz vermeden, su, elektrik, enerji, kimyasal, katı atık miktarlarının kontrol altına alınması, çevreye ve doğal kaynaklara yönelik oluşabilecek zararın en aza indirilmesini hedeflemekteyiz. Sürdürülebilir turizm ilkeleri ışığında aldığımız önlemler ile doğal kaynak kullanımı azaltılmış, toprağa, suya, havaya verilen zararların minimum düzeye indirilmesi ve mümkün ise ortadan kaldırılabilmesi için uygulamalar güncellenmiştir.
Enerji kaynaklarımızın sınırlı olduğunun bilincinde olup, daha az enerji ve su tüketimini desteklemek için tüketim verilerimizi takip ediyor, çalışanlarımızı bilinçlendiriyor, enerji verimliliğinin sürekli iyileştirilmesini sağlamak maksadıyla çalışmalar yapıyoruz. Çevreye zarar vermemek için atıklarımızı ve tehlikeli atıklarımızı geri dönüşüm ilkeleri çerçevesinde doğayı kirletmeyecek şekilde değerlendiriyoruz. Bölgemize özel bitki ve hayvan türlerini korumak için özen gösteriyoruz.
Tesisimiz Ulusal ve uluslararası yasalara uyumlu çalışmaktadır.
Tesisimiz 2023 yılında Sürdürülebilir Turizm Sertifikası almıştır.
Tesisimiz 2020 yılında Güvenli Turizm Sertifikası almıştır.
ISO 9001: 2015
ISO 14001:2015
ISO 10002:2018
Tesisimiz 2004 yılında Mavi Bayraklı Plaj olmaya hak kazanmıştır.
Tesisimiz 2019 yılında Sıfır Atık Sertifikası almıştır.
Tesisimiz 2018 yılında Yeşil Yıldız Sertifikası almıştır.
Ilıca Hotel olarak sürdürülebilirlik çalışmalarımızı paydaşlarımızla paylaşarak geliştirip iyileştirmeyi hedefliyor ve paydaşlarımızın katılımlarını sağlayarak sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için çalışmalarımızı yürütüyoruz.
Birebir görüşmeler ve grup toplantıları, eğitim ve çalıştaylar, performans değerlendirme ve kariyer geliştirme toplantıları, faaliyet raporları ve anketler
Misafir Memnuniyet Anketleri, İstek Formları,Çevre anketleri, İletişim Formları, Sosyal Medya
Satınalma şartnameleri, Tedarikçi denetimleri, Performans Değerlendirme Sistemi, Toplantılar, Görüşmeler
Toplantılar, bilgi talepleri (gerektiğinde), faaliyet raporu
Stajyer Programı, konferans-toplantı katılımı, burslar
Röportajlar, basın bültenleri
Sosyal Projeler, bilgi talepleri (gerektiğinde), faaliyet raporları, toplantılar
Yerel tedarikçilere öncelik veren bir satın alma politikası uygulanmaktadır. Tesislerimiz için tedarikçiler belirlenirken üretim alanlarında denetimler yapılmakta ve belirli zaman aralıklarında bu denetimler tekrarlanmaktadır. Ilıca Hotel olarak bölgesel kalkınmayı desteklemek adına tedarikçiler, ihtiyacı ve gereklilikleri karşılaması durumunda bölgeden seçilir. Satın Alma Politikası’ nda belirtilen şartlara uygun olarak satın alımlar gerçekleştirilmektedir.
Tedarikçileri seçerken tedarikçi seçme kriterlerine öncelik verilerek onaylı tedarikçi listesi oluşturulur ve en az yılda bir kez tedarikçi denetimi gerçekleştirilir.
Yerel olarak sahip olunan satın almalar ölçülür. Uygun fiyatlı olup yerel olmayan satın almalarda tedarikçi değerlendirme formunda değerlendirilir.
Tedarikçi firmalarımızın %23’nü yerel tedarikçiler karşılamaktadır.
Otellerimiz atıkları en aza indirmek için tüm malzemelerde tek kullanımlık malların satın alınmasını dikkatle yönetiyor ve toplu alımları destekliyoruz.
Otelimiz, yurt içi ve yurt dışı fuar organizasyonlarında Çeşme’nin tanınması için çalışmalar yürütüyor, yerel meslek birliklerini ve Çeşme Belediyesini tanıtım faaliyetleri kapsamında destekliyoruz.
Büfelerimizde yerel lezzetleri ön plana çıkarıyor, misafirlerimizin beğenisine sunuyoruz.
Çiftliğimiz Farm Ilıca’da, sebze yetiştiriyoruz ve büfelerimizde kullanıyoruz.
Doğa dostu otel olarak çocuklarımıza da doğa sevgisini aşılıyoruz.
Minik çiftçilerimiz ile tanışın. Farm alanında çocuklarımız, minik tarlalarını; toprağa atılan tohumdan toplanan mahsule kadar, tatilini yapmaya gelen yeni minik çiftçilerimize devrederek yetiştiriyorlar. Tarlasındaki bitkilerin yaşam serüveninin sürekliliğini sağlamanın mutluluğunu, iş birliği ve paylaşımın önemini, geleceğin büyükleri olarak kavrıyorlar.
Bu basit döngü, dünyada bir sonraki nesle nasıl bir doğa bırakmamız gerektiğini, kaynak kullanımını, üretmenin önemini, kolektif çalışma ve sürdürülebilirliği uygulamalı öğretiyor.
Ilıca Otel de Enerji tüketimi türe göre ölçülüp raporlanır. Toplam tüketimi azaltmak için hedefler belirlenir ve yenilebilir enerji olarak % 14 lük kısmı jeotermalden faydalanır.
Tesisimizde öncelikle enerji kullanımı ile ilgili değerler günlük olarak takip edilmekte ve sorunlara günlük olarak müdahale edilmektedir. Fazla tüketimin gerçekleştiği bölümler belirlenmekte ve olası tasarruf alanları tespit edilmektedir.
Satın aldığımız tüm elektronik ürünlerin enerji tasarruflu olmasını ve tüm çalışanlarımızın enerji tasarrufu konusunda eğitim almasını hedeflemekteyiz. Otelimizde enerji tasarrufu ile ilgili aşağıdaki çalışmalar yapılmakta ve sürekliliği sağlanmaktadır.
Tüm odalarda balkon kapısının açılması durumunda ısıtma/soğutma cihazlarını devre dışı bırakan sistemler kullanılmaktadır.
Sağlık, hijyen ve misafir memnuniyeti konularından ödün vermeden genel su tüketimini azaltmak amacıyla su tasarrufu sağlayan donanımlar kullanmakta; misafirleri bilgilendirmekte ve çalışanlarımızı bu konuda eğitmekteyiz.
Otelimizde su tasarrufu ile ilgili aşağıdaki çalışmalar yapılmakta ve sürekliliği sağlanmaktadır:
* Düşük debili özel musluklar ve duş başlıklarının yanı sıra, fotoselli veya zaman ayarlı musluk, duş ve pisuarlar kullanarak, gereksiz su kullanımının önüne geçmekteyiz.(Lobby tuvaletler, otel odalarında)
* Düşük hacimli rezervuarlar aracılığıyla sifon suyu kullanımını azaltmaktayız.(bahçe bloklarda 8 cm 7 lt lik küçük hacimli)
* Oda tuvaletlerinden gerçekleşen su sızıntılarının fark edilmesi ve önlenmesi için personelimizi eğitiyor, konuklarımızdan bu sızıntıları bize bildirmelerini bekliyoruz.
* Doğayla uyumlu bahçemizi damlama ve fıskiye sistemleri ile sulamaktayız. Ayrıca sulama sisteminde otomasyon ile su tüketimi minimize edilmektedir.
* Otel odalarında küvetlerin kaldırılması sonucunda su tüketimi azaltılmıştır.
* Odalarda bilgilendirme kartları konulmuştur.
Su tüketim 2022 yılı için geceleme başı 0,30 m3/gün
Çamaşırhane ve yemekhane atık suları için önlem tesisi kurulmuştur.Atık su analiz sonuçları İZSU nun sınır değerlerine uygun görülmüş ve kanal bağlantı ruhsat belgesi alınmıştır.
Tesisimizde, ambalaj atıkları ile ilgili olarak, geri dönüşüm kutularını tesisin bütün alanlarında mevcut olup, ayırma, toplama, depolama ve geri dönüşüm –kazanım firmasına gönderimi sağlanmıştır..Tehlikesiz atıklarımız Çeşme Belediyesi ile sözleşmeli ve lisanslı Ambalaj Atık Toplama Ayırma firmasına teslim edilir. 2022 toplam kağıt atıklarımız 2860 kg, plastik atıklarımız 1220 kg, metal atıklarımız 4230 kg, Bitkisel yağlarımız toplanarak lisanslı geri kazanım tesisine gönderilir. 2022 yılı bitkisel atıklarımız 4050kg dir. 2023 yılı içerisinde de bu uygulama devam edecektir. Toplam kişi başı atık oluşum miktarı 2022 yılı için 3.12 kg/gün olarak belirlenmiştir. 2023 yılı için % 3 azaltımı planlanmaktadır. Bu azaltımın covid 19 pandemi süreci ile devreye alınmış tek kullanımlık ürünlerin kaldırılması ile sağlanabileceği değerlendirilmiştir.
Tesisimizde ortaya çıkan biyo bozunur tüm atıklar, üretimde mutfak kısmında ayrılmaya başlamaktadır. Buradaki ayırım Haytap katkıları ile sokak hayvanlarının beslenmesinde kullanılmaktadır.
Tesisimizde 2022 yılı için kişi başı su kullanım miktarı 0,30 m3/gün olarak ölçülmüştür. 2023 yılı için %10 azaltma hedefimiz bulunmaktadır.
Tesisimizde 2022 yılı için kişi başı eletrik kullanım miktarı 33khW/gün olarak ölçülmüştür.2023 yılı için %10 azaltma hedefimiz bulunmaktadır.
Tesisimizde 2022 yılı için kişi başı LNG kullanım miktarı 0,15 sm3/gün olarak ölçülmüştür. 2023 yılı için bu miktarda kalmak için uygulamalara devam edilecektir.
Tesisimizde, personele cihazların tasarruflu kullanılması ile ilgili eğitimler, prosedürler anlatılmıştır. Elektrikli cihazların doğru kullanımı ile ilgili bilgilendirmeler mevcut olup, Satın alma departmanı ve diğer departmanlar alınacak bir cihaz ile ilgili çevre etiketi, enerji, su, doğalgaz v.b. tüketim miktarlarını değerlendirerek cihaz alımını gerçekleştirmektedir. Konu ile ilgili olarak Satın Alma birimi, Teknik Birim gerekli çalışmaları yürütmektedir.